SFATUL SPECIALISTULUI

Anemie feripriva

Carne de pasăre 2,6 Deoarece cauza unei anemii poate consta în diverse boli grave se recomandă consultarea unui medic. Printr-o alimentație bogată în fier se poate preveni însă lipsa acestuia din organism.

Anemia feriprivă: cauze, simptome, tratament

Dacă se poate asigura cantitatea necesară de fier numai printr-o alimentație corespunzătoare nu se mai recomandă folosirea preparatelor pe bază de fier, deoarece acestea pot fi ușor supradozate. Mai ales la copii există pericolul apariției unor intoxicații grave atunci când preparatele sunt lăsate la îndemâna lor.

Dacă medicul suspectează o sângerare la nivelul tubul digestiv este cea care a provocat anemia, există anumite teste care pot determina cauza sângerarii. Acestea sunt: testul hemocult care precizează dacă există sânge în materiile fecale; colonoscopie care inspectează colonul și rectul și care ajută la detectarea polipilor sau a sursei sângerării; endoscopie digestivă superioară care inspectează tubul digestiv superior cavitate bucală,esofag, stomac,duoden până la unghiul duodeno-jejunal care ajută la identificarea ulcerului sau altei cauze a sângerarii. Diagnosticul diferențial al anemiei feriprive Talasemia: este o anemie cauzată de o anomalie a hemoglobinei. Din punct de vedere al parametrilor de laborator se evidențiază: fier seric crescut, feritina crescută, bilirubina indirectă crescută, reticulocite crescute, iar electroforeza hemoglobinei va pune diagnosticul de certitudine; Anemia din afecțiuni cronice — din punct de vedere al parametrilor de laborator se evidențiază anemie feripriva normală sau crescută, asociată cu un nivel scăzut al fierului seric; Anemia sideroblastică; Anemia din intoxicația cu plumb; Tratamentul anemiei feriprive Scop: refacerea depozitelor de anemie feripriva şi normalizarea concentraţiei de hemoglobină.

Un copil mic se poate intoxica grav anemie feripriva cu o anemie feripriva de mg de fier consumat, iar o cantitate de mg poate fi chiar mortală. La o astfel de doză nu se poate ajunge niciodată printr-o alimentație specifică, motiv din care această opțiune este considerată varianta cea mai sigură.

Anemie feripriva UE se consideră că necesarul zilnic de fier este de 10 mg la bărbați și 15 mg la femei.

deparazitare om

Într-un studiu efectuat de cercetători indieni pe copii anemie feripriva suferind de lipsă de fier s-a demonstrat că această deficiență se poate trata cu o cantitate mai mare de vitamina C. După ce — fără nici un alt regim de alimentație — timp de 60 de zile probanților li s-au administrat la masa de prânz și de seară câte o cantitate de mg de vitamină C acid ascorbicla toate persoanele s-a constatat o creștere considerabilă a hemoglobinei.

distruge perlele

Din motive practice, în timpul acestui studiu folosit acidul ascorbic artificial. Cercetările efectuate au demonstrat însă că efectul acidului ascorbic natural și al celui artificial este același, conducând la o creștere a ratei de absorbție a fierului până la factorul 7.

anemie feripriva

Cantitatea susmenționată se poate de exemplu obține din ml suc proaspăt de portocale, g broccoli, sau câteva felii de ardei gras roșu, fiind totuși suficientă și jumătate din această cantitate pentru a obține o mare creștere a factorului de resorbție.

Condiția este ca între momentul în care s-au consumat alimente anemie feripriva în acid ascorbic și cel în care s-au consumat alimentele bogate în fier să nu treacă decât câteva ore, pentru ca în tractul digestiv să mai rămână o cantitate suficientă de vitamina C. Soluția ideală ar fi ca cele două tipuri de alimente să se consume la aceeași masă.

cancer hodgkin ninos

Alimentația vegetariană[ modificare modificare sursă ] Cele mai importante surse de Fe sunt carnea, cârnații și anemie feripriva, deoarece laptele și ouăle îngreunează asimilarea fierului, în timp ce pâinea albă, cu toate că are o rată de resorbție bună, nu are o concentrație de Fe decât de cca.

Deoarece vegetarienii nu consumă carne, pește și alte produse animale, ei folosesc surse alternative care sunt si ele bogate in fier.

De asemenea, medicul poate solicita efectuare unor investigaţii suplimentare, mai ales dacă suspectează o carenţă de fier cauzată de hemoragie internă, precum: coproculturăurocultură, endoscopie, colonoscopiebiopsie uterină, ecografie pelvină.

Numeroase alimente vegetale conțin printre altele și foarte mult Fe, cum ar fi condimentele coriandru uscat, pătrunjelul, piperul negru și scorțișoarapăstăile linteasemințele de cereale in special grau incoltitoleaginoasele susanul, macul, etc. De exemplul, fasolea albă și boabele de soia conțin la kcal până la opt anemie feripriva mai mult Fe decât carnea anemie feripriva vită, scorțișoara chiar de peste douăzeci de ori mai mult.

Exista mai mult cauze care duc la scaderea numarului de celule rosii din sange sau chiar la distrugerea lor. Iata cateva dintre cele mai des intalnite: organismul nu produce suficiente celule rosii; carenta de fier; deficienta de vitamina B12 sau acid folic; existenta unei boli parazitare sau tumorale. Tipuri de anemie Anemia poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele care au dus la aparitia acesteia. Anemie feripriva, principalele tipuri de anemie sunt: Anemia feripriva - aceasta este cea mai frecventa forma de anemie la nivel global, fiind cauzata de carenta fierului in organism. Fierul este necesar pentru ca maduva osoasa sa produca hemoglobina, proteina vitala pentru celulele rosii din sange.

Prin urmare "te hraneste anemie feripriva ce asimilezi si nu cat mananci". In general pentru o mai buna asimilare a fierului in organism se consuma fructe precum: portocalele, capsunile si grapefruitul.

#Anemie #Feripriva Carenta de fier #TabletaDeSanatate @TVRTimisoara