Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

Paraziti coreeni. SOLD OUT: Parazit / Parasite (Coreea, 2019)

Conținutul

  Hollywood-ul transmite şi un mesaj planetar odată cu această recompensă, pentru că filmul vorbeşte despre inegalităţile crescînde dintre cei săraci şi cei bogaţi.

  Ce s-a întâmplat anul ăsta s-a mai întâmplat începând cu Filmul pe care l-am preferat drept cel mai bun a luat Oscarul pentru cel mai bun film. E bazat pe o idee europeană, paraziti coreeni ideea transformării temporare a sclavilor în egalii stăpânilor lor sau chiar să ajungă sclavii să fie serviți de stăpânii lor.

  În contextul campaniei pentru prezidenţialele din Statele Unite, mesajul Hollywood-ului are şi o rezonanţă internă, întrucît lui Donald Trump i se reproşează că i-a favorizat, paraziti coreeni mult decît oricare dintre predecesorii săi, din punct de vedere fiscal pe cei bogaţi. În final această familie bogată este masacrată cu sălbăticie de familia săracă.

  Filmul este în acelaşi timp o satiră şi o fabulă socială, de altfel regizorul, Bong Joon-ho, a studiat sociologia înainte de a deveni cineast. Bine ar fi ca succesul mondial al acestui paraziti coreeni, care a primit anul acesta recompensa supremă şi la Festivalul de la Cannes, să poată avea un impact asupra conştiinţelor şi să contribuie la reducerea inegalităţilor.

  paraziti coreeni

  De altfel, în special din cînd a izbucnit paraziti coreeni subprimelor în Statele Unite cu efecte în întreaga lume, s-au multiplicat analizele şi cărţile dedicate acestui fenomen: adîncirea inegalităţilor pe planetă. Printre altele el arată că Statele Unite paraziti coreeni ţara puternic dezvoltată în care inegalităţile au crescut cel mai paraziti coreeni din anii 80 încoace.

  În film joacă Song Kang-hoLee Sun-kyunCho Yeo-jeongChoi Woo-sik și Park So-damiar povestea este cea paraziti coreeni unei familii sărace care pune la cale un plan pentru a deveni angajați domestici ai unei familii înstărite dându-se drept persoane extrem de calificate și neînrudite. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, pe 21 maiunde a devenit primul film sud-coreean care a câștigat Palme d'Or și primul film care a câștigat cu vot unanim de la Adèle: Capitolele 1 și 2 la ediția din a festivalului. Filmul a primit aprecieri critice și a apărut în listele celor mai bune filme din

  Invitat să acorde mai multe interviuri mediilor de informare franceze, Gabriel Zucman lansează un serios avertisment: inegalităţile, spune el, vor distruge treptat şi democraţia. Atunci cînd bogaţii devin tot mai bogaţi dar creşte şi nivelul de trai al categoriilor sociale modeste, situaţia ar fi încă suportabilă.

  paraziti coreeni

  Numai că acum, explică economistul francez, globalizarea i-a favorizat în primul rînd pe cei bogaţi, care plătesc impozite mai puţine, în timp ce păturile sociale modeste sunt confruntate cu presiuni fiscale multiple. Personal aş spune că mişcarea vestelor galbene în Franţa, izbucnită în octombrie anul trecut, este o expresie a acestei exasperări resimţită de oameni care nu sunt şomeri, care lucrează mult, care cîştigă puţin, şi care nu reuşesc să trăiască paraziti coreeni din veniturile lor.

  În privinţa inegalităţilor de pe planetă, tabloul este extrem de complex.

  medicament parazitar cu spectru larg pentru copii

  Există inegalităţi în interiorul fiecărei ţări dar şi inegalităţi între ţări, precum şi între regiuni ale globului. Deseori se vorbeşte despre emisfera nordică, bogată şi prosperă, şi emisfera sudică, săracă sau în paraziti coreeni de dezvoltare.

  Programul proiecțiilor este disponibil aici: bit. Familia lui Ki-taek, alcătuită din patru membri, este una unită, dar toți sunt șomeri, cu perspective sumbre în viitorul apropiat. Fiul, Ki-woo, este recomandat de către un prieten, paraziti coreeni la o universitate prestigioasă, pentru meditații foarte bine plătite, ceea ce naște speranța unui venit constant. Purtând pe umeri povara așteptărilor familiei, Ki-woo se îndreaptă către casa familiei Park pentru un interviu. Sosit la locuința domnului Park, proprietarul unei companii globale de IT, Ki-woo o întâlnește pe frumoasa Yeon-kyo, tânăra stăpână a casei.

  Sub diferite forme, de exemplu modelul economic care privilegiază libera circulaţie a capitalurilor şi a mărfurilor, ţările bogate din nord continuă să exploateze resursele celor din sud.

  Iar dacă s-ar pune problema ca într-o zi întreaga populaţie de pe glob să consume tot atît cît un occidental şi să adopte acelaşi stil de paraziti coreeni, ar mai trebui resursele a încă două sau trei planete precum Terra pentru a mulţumi pe toată lumea.

  • Д-директор.

  Filmul lui Bong Joon-ho nu sugerează nici o soluţie pentru diminuarea inegalităţilor de pe planetă. El dă doar de înţeles că într-o bună zi cei săraci s-ar putea să se răzvrătească şi să se răzbune recurgînd la masacre bestiale.

  • Papillomas in throat symptoms
  • Lee Cook-jong Getty Images Dr.
  • Hpv vaccine gardasil and cervarix

  Prin filmul său el se vrea un lansator de alertă, fără să fie primul care o face. Lista artiştilor care tot avertizează, prin filme bune sau foarte bune, că lumea este prost făcută, se lungeşte an de an.

  hpv as s gardasil fiyat human papilloma virus zararlar

  Dar strigătele lor de alarmă sunt aspirate şi deturnate paraziti coreeni general de industria de divertisment.